5 Sfaturi pentru condus pe ploaie

5 Sfaturi pentru condus pe ploaie

 

A venit vremea bună, temperaturile au crescut, iar iarna cu capriciile ei e de domeniul trecutului. Pentru șoferi vine o perioadă mai liniștită, în care vremea are mai puține capricii. Totuși, are și vara micile ei surprize pentru șoferi, surprize care nu întotdeauna sunt plăcute. Ploile, mai ales cele torențiale, pot provoca probleme în trafic, aglomerări din cauza circulației mai anevoioase, se poate produce fenomenul de acvaplanare la viteze mai ridicate, iar uneori, în cazurile cele mai nefericite, pot apărea inclusiv accidente rutiere.

 

Cele mai mari provocări în condusul pe ploaie

În primul rând, ca să știm ce să facem, trebuie să cunoaștem provocările aduse de vremea ploioasă. Haideți să le trecem împreună în revistă:

  • Carosabil umed – indiferent de cât de liniștită e ploaia de care veți da, acoperirea carosabilului cu un strat de apă schimbă condițiile de drum. Frânarea automat se face pe distanțe mai lungi, suprafața drumului devine mai alunecoasă, deci e nevoie de atenție sporită și în curbe, care evident că vor trebui abordate la viteze mai reduse decât în mod normal.
  • Vizibilitatea scăzută – cu cât ploaia cade în cantități mai mari, cu atât condițiile de vizibilitate scad proporțional, ajungându-se în cazurile extrem, cu ploi foarte torențiale, ca vizibilitatea să se apropie de zero. În acest caz, e bine să ne reamintim de cele 10 sfaturi pentru condusul pe ceață, despre care am scris acum ceva vreme.
  • Inundarea carosabilului – în cazurile în care ploaia este torențială și apele nu mai pot fi colectate de sistemul de canalizare sau șanțurile de pe marginea drumului, apa poate bălti. În acest caz, dacă vehiculele rulează cu viteze mari, apare fenomenul de acvaplanare, când practic se pierde aproape total capacitatea de a menține vehiculele mici pe direcția dorită. În cazurile în care avem de-a face cu inundații mai severe și nivelul apei de pe carosabil crește ajungând la motor, atunci apa poate provoca inclusiv daune la motor. E bine așadar să vă opriți de tot dacă nivelul apei crește prea mult.
  • Obstacolele pe care nu le mai putem depista - tot legat de cazurile de inundare parțială sau totală a carosabilului, e de menționat și că acoperirea carosabilului cu apă face ca șoferul să nu mai poată observa obstacolele de pe carosabil, lucru foarte important mai ales dacă rulați pe un drum deteriorat, cu multe gropi. Mai mult, chiar și dacă avem de-a face cu o inundare parțială, nu vom putea știi cât de adânci sunt gropile pline cu apă. Așadar, atenție la orice baltă!

Legat de aceste pericole și provocări pe care ploaia le poate aduce, în România nu am găsit studii de specialitate care să indice cât de mult influențează apariția accidentelor rutiere. Totuși, potrivit Departamentului de Transporturi din cadrul Guvernului din S.U.A., ploaia este responsabilă pentru 10% din totalul numărului de accidente dintre vehicule și pentru 46% din accidentele provocate de condiții atmosferice nefavorabile. E bine așadar să fim pregătiți să întâmpinăm aceste provocări și să știm exact ce să facem atunci când ele apar. Prin urmare, am pregătit câteva sfaturi pentru condus, pentru că o minimă auto-educare pe tema conducerii preventive pe timp de ploaie, chiar dacă nu este obligatorie prin nici o lege, ar fi de bun augur pentru toți șoferii. Iată mai jos câteva...

 

Sfaturi pentru condus preventiv pe ploaie

  1. Porniți faza scurtă – Dacă nu ați făcut-o deja, pentru că sunteți în interiorul localității sau în afara unui drum unde folosirea fazei scurte este obligatorie, atunci porniți-le. E foarte important să faceți asta chiar dacă doar picură. Aprinzând luminile nu doar vă asigurați o mai bună vizibilitate asupra drumului, însă vă semnalați mult mai bine prezența în trafic, iar ceilalți participanți vă pot vedea din timp, astfel încât să reacționeze în consecință. Chiar dacă ploaia torențială v-ar putea tenta să porniți faza lungă, e bine să știți că asta dăunează mai mult decât ajută. Faza lungă va crea senzația de strălucire, astfel că vizibilitatea nu va crește, ci dimpotrivă se va reduce față de cea oferită de faza scurtă.
  2. Circulați aproape de partea stângă a benzii sau cât mai aproape de axul drumului – E bine ca pe timp de ploaie să nu conduceți prea aproape de marginea drumului. Acolo este locul unde apa se colectează datorită modului în care drumurile sunt proiectate. Evitați bălțile, părțile inundate, gropile la care nu știți care este adâncimea – toate pot crea pericole cum ar fi pierderea direcției, a capacității de frânare sau pot produce defecțiuni.
  3. Reduceți viteza – Știm că de cele mai multe ori asta pare imposibil din cauza aglomerației și a faptului că trebuie să ajungem rapid undeva, însă rețineți că cel mai important e să ajungem în siguranță și abia apoi contează rapiditatea. Pe lângă faptul că suprafețele umede fac să scadă aderența, ploaia mai poate antrena și alte depuneri anterioare de pe carosabil, în special cele de ulei, astfel crescând șansele de a creea suprafețe și mai alunecoase. Așadar, pericolele s-ar putea să fie mai multe decât puteți aprecia la prima vedere. Singurele antidoturi – reducerea vitezei și circulatul într-un regim mai preventiv.
  4. Evitați frânele bruște – Mai ales în cazul în care vehiculul pe care-l conduceți nu este dotat cu sistem ABS, evitați pe cât posibil să frânați brusc. Conduceți preventiv și încercați să anticipați manevrele de frânare. Păstrați pentru asta o distanță mai mare decât de obicei față de vehiculul din față. Frânatul brusc poat duce la pierderea aderenței și mai apoi a controlului direcției.
  5. Evitați folosirea sistemelor cruise-control și a manevrelor bruște – Sistemul de tip cruise control este un instrument foarte eficace și folositor la drum lung, însă e bine să evitați folosirea lui pe timp de ploaie. El este astfel setat să funcționeze încât să efectueze inclusiv manevre bruște de frânare atunci când depistează pericole, pericole pe care șoferul uneori le poate anticipa mai din timp și poate reacționa în consecință.

 

Iată așadar 5 sfaturi pe care vi le putem da pentru a vă adapta stilul de condus la condițiile de drum aduse de ploaie. E bine să vi le amintiți atunci când aveți de-a face cu ploaia în trafic. La final, vă urăm drum bun, fără incidente!

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu

Spalatorie Auto Targu Mures
Aboneaza-te la newsletter-ul Fomco Truck Service si beneficieaza de oferte SPECIALE
Fomco Truck Service va pune la dispozitie o spalatorie auto in Targu Mures cu spuma activa pentru orice tip de autovehicul. Marimea vehiculului dumneavoastra nu reprezinta o problema. Spalatoria Auto se afla chiar la iesire din Targu Mures, dupa Promenada.