fbpx
Cum să ai o relație bună cu dispecerul tău

Cum să ai o relație bună cu dispecerul tău

Cum să ai o relație mai bună cu dispecerul tău

Ca șofer de camion, cel mai bun mod prin care poți să te înțelegi bine cu dispecerul tău, e să înțelegi mai întâi munca pe care o face acesta.

Jobul lui e să gestioneze eficient fluxul de marfă din punctul A în punctul B. El încearcă să reducă la minim numărul de kilometri parcurși inutil de către camioane și să maximizeze profiturile companiei. Aceasta e datoria dispecerului și pentru acest lucru este el plătit.

În trecut, de cele mai multe ori, dispecerii erau foști șoferi de camion, experimentați, care cunoșteau și înțelegeau foarte bine industria de transport marfă.

Astăzi, deseori, dispecerii sunt tineri, foarte pricepuți în utilizarea calculatoarelor. De multe ori sunt proaspăt ieșiți de pe băncile școlii. Nu știu foarte bine prin ce trece un șofer de camion zilnic. Ca șofer profesionist, e necesar să înțelegi dispecerii și să îi ajuți și pe ei să înțeleagă munca pe care o faci tu și riscurile pe care le implică.

De multe ori, dispecerul e mai atent la softul de expediții pe care lucrează, sau e stresat de către echipa de vânzări, de aceea nu are cum să înțeleagă prin ce treci tu zilnic, pe traseu. Îți va fi de ajutor dacă înveți să te “descurci” cu dispecerul tău, ajutându-l să înțeleagă jobul tău mai bine. În schimbul acestui lucru, și el îți va face munca mai ușoară.

Iată câteva sfaturi pentru a gestiona mai bine relația cu dispecerul

Nu te certa!

Primul lucru pe care trebuie să îl ții minte, e să nu te iei la ceartă cu dispecerii. Nu vei obține nimic, poate doar o creștere de tensiune. E bine să abordezi lucrurile cu o minte deschisă. Amintește-ți că scopul e să ajungeți amândoi la un acord. Așa că, fii înțelept și tratează-i cu indulgență.

Tu îți faci programul.

Când dispecerul îți alocă un transport nou, e recomandat să stabiliți câteva aspecte de dinainte. Ține minte, tu ești specialistul în această ecuație, tu ești persoana cu experiență în șofat, tu ești cel care conduce camionul, cel care înfruntă capriciile vremii, traficul, etc. Așa că, depinde de tine să stabilești programul de livrare. Dispecerul va încerca, probabil, să îți impună când să mergi, la ce oră să ajungi. Analizează bine programul pe care acesta ți-l sugerează și spune ceva de genul “Voi face tot posibilul”. Dar, nu promite niciodată nimic. Dacă totuși vei face o promisiune, aceasta se va întoarce probabil împotriva ta. Există atâtea variabile pe care nu le poți controla, pe care le vei întâlni în călătoria ta. Lasă-ți spațiu de manevră, ca să poți duce treaba la capăt. Nu promite marea cu sarea, ca apoi ceva să nu meargă bine și să te trezești că nu poți livra marfa așa cum ai promis.

Stabilește detaliile rutei înainte de a porni la drum.

Există câteva lucruri pe care trebuie să le clarifici înainte de a porni la drum. Verifică de două ori câți kilometri ai de parcurs, propune un termen limită de livrare și prezintă toate obstacolele pe care anticipezi că le vei întâlni în drum. De asemenea, stabilește de la început cine e responsabil pentru întocmirea documentelor, cum ar fi documentele vamale, de exemplu. Dacă acest lucru nu este scris în fișa ta de post, atunci e responsabilitatea firmei să rezolve acest aspect. E bine să stabilești toate aceste detalii înainte să pornești la drum. Dacă auzi „trebuie să ajungi acolo în data de …, la ora …”, cel mai bun răspuns al tău ar trebui să fie întotdeauna „voi face tot posibilul să ajung la timp”.

Problemele care apar între șoferi și dispeceri, sunt cauzate de cele mai multe ori, de faptul că niciunul dintre ei nu înțelege pe deplin provocările și dificultățile cu care se confruntă celălalt la locul de muncă. Comunică cu dispecerul tău. O comunicare clară, transparentă îl va face pe acesta să înțeleagă mai bine care sunt nevoile tale și va putea să te ajute ca lucrurile să meargă mai bine. La sfârșitul zilei, relația dintre șofer și dispecer e un parteneriat – fiecare dintre voi aveți nevoie de celălalt pentru a vă putea face treaba – așa că de ce să nu faceți tot ce vă stă în putință pentru a vă înțelege?

Leave a Comment

Scroll to Top