Cum să te menții în formă în curse: 10 sfaturi pentru șoferii de camioane

Cum să te menții în formă în curse: 10 sfaturi pentru șoferii de camioane

 

Pe lângă siguranța personală, șoferii de camion trebuie să fie preocupați și de sănătatea lor, atunci când sunt plecați în curse. Când sunt plecați cu săptămânile de-acasă, există anumite schimbări pe care șoferii trebuie să le facă în stilul lor de viață, pentru a se menține în formă maximă și sănătoși. Pentru tine, ca șofer de camion, menținerea unui stil de viață sănătos poate fi o provocare, deoarece nu dispui de aceleași resurse, ca și alți profesioniști din alte domenii, dar asta nu înseamnă că nu este posibil. Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să te menții sănătos!

 

 1. Servește micul dejun în fiecare zi

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Conform studiilor, persoanele care iau micul dejun zilnic tind să aibă o dietă mai bună, în general, consumă mai multe fructe, legume, lapte și cereale. Micul dejun crește nivelul zahărului din sânge, ceea ce îți dă mai multă energie pentru a-ți începe ziua în forță. De asemenea, prelungește timpul până la prânz, astfel că vei putea conduce mai mult, un lucru foarte important pentru șoferii care sunt în curse lungi.

 

 1. Alege gustări sănătoase între mese

Gustările sănătoase pe parcursul zilei te vor ajuta să reduci porțiile de la mesele principale. Vezi mai jos câteva exemple de gustări sănătoase:

 • Hummus cu legume
 • Ouă fierte tari
 • Fructe uscate
 • Alune / Nuci
 • Pastramă din carne
 • Brânză
 • Ciocolată neagră
 • Iaurturi

 

 1. Mănâncă mai multă salată și verdeață

Consumul de salată sau verdeață de două ori pe zi îți va crește nivelul de atenție la drum. Verdeața este o sursă bună de vitamina K, aceasta prevenind unele probleme care pot apărea din cauza vârstei. De asemenea, ajută la scăderea colesterolului din sânge și îmbunătățește vederea, un aspect important pentru șoferii de camion.

 

 1. Bea multă apă

Lipsa apei din organism îți poate afecta vigilența la drum. Șoferii de camion ar trebui să bea minimum 1 litru de apă pe zi, pentru a se asigura că funcționează la potențialul lor maxim.

 

 1. Bea maximum 2 cafele pe zi

Cafeaua poate că te ajută să fii concentrat la drum, dar prea multă cofeină nu e bună pentru nimeni. Dacă urmezi pașii de mai sus, împreună cu suficient somn, nevoia de cafea ar trebui să scadă. Totuși, 2 căni de cafea pe zi este acceptabil.

 

 1. Renunță la băuturile carbogazoase

Acestea te deshidratează și sunt rele pentru dinții tăi. Ai la îndemână alte variante mult mai sănătoase: apă, suc natural sau ceai.

 

 1. Dormi suficient

Șoferii ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore pe zi, într-un loc liniștit și întunecat. Conform unor studii, 1 din 5 accidente letale sunt cauzate de șoferi care au adormit la volan. Vezi aici ce trebuie să faci ca să nu ațipești la volan.

 

 1. Fă pauză o dată la două ore

Pentru a evita să fii agitat în timp ce conduci, ia o scurtă pauză o dată la două ore. Oprește într-o parcare, ia-ți o gustare sau fă puțină mișcare. Pauzele scurte te pot revitaliza, iar condusul va fi mai ușor.

 

 1. Evită mâncarea de tip fast-food

Mâncarea fast-food este tentantă pentru șoferi, datorită convenienței. Încearcă să eviți cu orice preț această alternativă nesănătoasă. Dacă totuși oprești la un astfel de restaurant, alege o salată din meniu sau cel puțin evită condimentele sărate.

 

 1. Fă exerciții fizice

Ar trebui să faci mișcare cel puțin de trei ori pe săptămână pentru a evita creșterea în greutate. 52% dintre șoferi au probleme de greutate. Există numeroase programe de exerciții potrivite pentru șoferii de camion, pe care le poți face, chiar dacă ești plecat în cursă. Atunci când faci o pauză de la condus, poți alerga 15 minute, de exemplu. Nu ai nevoie de echipament special și o poți face oriunde. Câteva exerciții pe care le poți face:

 • 5 minute de sprint
 • 4 seturi de câte 10 genoflexiuni
 • 2 seturi a câte 12 flotări
 • 4 seturi a câte 15 abdomene
 • 4 seturi a câte 12 abdomene (cu genunchii ridicați)
 • 15 minute de plimbare pentru relaxare

 

Indiferent de cât de importantă este încărcătura, șoferii de camion nu ar trebui să își neglijeze sănătatea și forma fizică. Urmând aceste sfaturi, ar trebui să fie ușor pentru ei să se îngrijească de starea lor generală, să te menții alert și vigilent.

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu

Spalatorie Auto Targu Mures
Aboneaza-te la newsletter-ul Fomco Truck Service si beneficieaza de oferte SPECIALE
Fomco Truck Service va pune la dispozitie o spalatorie auto in Targu Mures cu spuma activa pentru orice tip de autovehicul. Marimea vehiculului dumneavoastra nu reprezinta o problema. Spalatoria Auto se afla chiar la iesire din Targu Mures, dupa Promenada.