fbpx
ECHIPAREA-MASINII-PENTRU-PLECAREA-IN-VACANTA

Echiparea masinii pentru plecarea in vacanta

Echiparea mașinii pentru plecarea în vacanță

 

Perioada concediilor este aici şi probabil deja aveți planurile făcute. Cu siguranță aproape toți dintre dumneavoastră veți călătorii – unii poate ați ales avionul, însă mulți probabil veți călători cu mașina. Pentru aceștia din urmă, ne-am gândit să dedicăm un articol legat de echiparea mașinii corespunzător astfel încât să vă puteți bucura din plin de vacanță, fără incidente.

  1. Verificați starea anvelopelor

Anvelopele sunt una dintre componentele maşinii cele mai trecute cu vedere, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Anvelope. Numai 1 din 10 şoferi verifică presiunea din pneuri în mod corect şi regulat. Din păcate, un pneu supra-umflat, uzat, nealiniat sau umflat prea puţin, poate fi extrem de periculos, mai ales la temperaturile ridicate din zilele toride de vara.

Presiunea din anvelope se schimbă odată cu temperatura de afară. Consultaţi manualul de utilizare sau pereţii exteriori ai cauciucului pentru a vedea care este presiunea recomandată pentru pneuri şi verificaţi cu un manometru presiunea din cauciuc. Un pneu umflat prea puţin bombează pereţii exteriori ai cauciucului şi-i pune sub presiune, pe când o anvelopa umflată prea tare, va face mai puţin contact cu carosabilul şi poate duce la acvaplanare în condiţii de umezeală. Nu uitați de asemenea că o anvelopă în care presiunea nu este suficient de mare, vă poate crește consumul, iar la un drum mai lung diferența se va simți cu siguranță.

  1. Verificați Frânele

Frânele sunt cel mai important element de siguranţă pentru maşina ta. Vă recomandăm cu toată seriozitatea să nu vă supuneţi riscului pornind la drum lung, prin căldură, fără o verificare în prealabil a sistemului de frânare. Plăcuţele de frânare trebuiesc înlocuite atunci când acestea prezintă urme avansate de uzură. La această verificare se opresc însă majoritatea conducătorilor auto.

Recomandăm de asemenea cu tărie să verificaţi întreg sistemul de frânare şi nu doar gradul de uzură al plăcuţelor. Efectuaţi de asemenea o verificare şi a nivelului şi proprietăţile lichidului de frână, starea discurilor, frână de mâna, a cablurilor şi furtunelor.

Semne că trebuie să faceți o verificare asupra sistemului de frânare:

  • Pedala de frână a devenit moale.
  • Pedala de frână a devenit tare și rezistentă.
  • Punctul de frânare al pedalei se schimbă.
  • Avertizare luminoasă în bord.
  • Sunet tare și constant în momentul frânării.

Referitor la ultimul punct, sunetul scos de plăcuţele de frână, nu înseamnă neapărat schimbarea acestora. Plăcuţele pot scoate zgomote din mai multe motive, inclusiv dacă sunt umede. Ar trebui să vă preocupe în principal zgomotul care este însoţit de un sunet de scârţâit şi măcinare, moment în care, recomandăm cu tărie verificarea acestora într-un service auto autorizat.

  1. Verificați nivelul lichidului de răcire

Maşinile sunt proiectate pentru a rula la cald, dar există o limită de temperatură, care vara se poate atinge mai ușor din cauza temperaturilor mari din aer. Un motor cu combustie este cel mai eficient la 93 grade Celsius. Dar, dacă motorul rulează la o temperatura mai mare, anumite părţi aflate în mişcare se pot topi sau distruge, cauzând o problemă internă a motorului, care bineînţeles, implică o reparație capitală cu costuri de reparaţie foarte mari.

Din fericire, toate maşinile moderne au un sistem de răcire ingenios care utilizează un agent de răcire chimic numit antigel, şi o serie de pompe, furtunuri, termostate şi ventilatoare pentru a menţine maşina la temperatura optimă de funcţionare.

Însă, pentru ca acest sistem de răcire auto să funcţioneze corect, trebuie să verificaţi dacă nu aveţi furtune cu crăpături care duc la scurgeri şi, implicit, la scăderea nivelului agentului de răcire. Înainte de a pleca la drum, verificaţi ca lichidul de răcire să fie între limitele inscripţionate pe recipient, lăsaţi maşina să ruleze până va indica la bord temperatura motorului de 90 grade Celsius şi verificaţi dacă ventilatorul din faţa radiatorului porneşte. De asemenea asigurați-vă că temperatura nu crește peste limitele indicate la bord.

  1. Verificați bateria

Căldura din timpul verii poate accelera reacţia chimică din interiorul unei baterii, provocând supraîncărcarea. Acest lucru poate scurta dramatic durata de viaţă a bateriei. Căldura poate deteriora bateria de asemenea şi prin evaporarea lichidului din aceasta.

Cel mai bun mod de a păstra bateria să ruleze fără probleme este să o păstraţi curată. Detaşaţi în mod regulat bornele şi ştergeţi-le. Dacă suspectaţi că bateria nu ţine încărcătura electrică bine, efectuaţi o inspecţie rapidă la un service auto specializat. Dacă aceasta va trebui înlocuită, asiguraţi-vă că noua baterie este potrivită pentru marca şi modelul maşinii dvs.

  1. Verificați sistemul de aer condiționat

Dacă aţi rămas într-o zi toridă de vară blocat în trafic fără aer condiţionat, atunci ştiţi ce diferenţă mare poate face un pic de aer rece. Cu siguranță nu veți dori să călătoriți ore în șir la un drum mai lung privați de acest accesoriu extrem de util în sezonul cald. Cel mai bun mod de a verifica dacă instalaţia de aer condiţionat funcţionează optim este de a verifica dacă aceasta poate menţine o temperatură constantă cu 10 grade Celsius sub temperatura aerului din exterior.

Cele mai frecvente disfuncţionalităţi ale unităţii de aer condiţionat sunt datorate nivelului scăzut de agent frigorific. Acest lucru poate fi datorat unei posibile scurgeri apărute undeva în sistem. Din moment ce sistemele moderne de aer condiţionat sunt complicate, cel mai bine este să mergeţi cu maşina la un service auto profesionist pentru a identifica și remedia ulterior problema.

Odată veificate aceste lucruri, nu trebuie să scăpăm din vedere posibilitatea producerii unui eveniment neplăcut, aşa că verificaţi să aveţi la dumneavoastră următoarele:

  • Roată de rezervă, cheie pentru prezoane şi cric (în plus, este folositor şi un chit antipana)
  • Trusa de prim ajutor, 2 triunghiuri și vesta reflectorizantă
  • Cabluri de curent pentru baterie
  • Becuri și siguranțe de rezervă
  • Trusa de scule (cu cât este mai completă aceasta, cu atât mai bine)
  • Apa distilată sau antigel pentru posibile completări
  • În funcție de traseu și capacitatea rezervorului, o cansistră pentru combustibil

Pe lângă acestea de mai sus, verificați documentele necesare pentru călătoria cu mașina:

  • CI al șoferului
  • Permis auto
  • Împuternicire dacă este nevoie
  • Asigurare RCA
  • Certificat de înmatriculare

Alte lucruri care să va asigure o călătorie plăcută alături de cei dragi:

  • Un frigider auto pentru a menţine lichidele și mâncarea la rece
  • Stick/CD cu muzică pentru atmosferă
  • Alimente hipercalorice pentru energie (dulciuri)
  • Apă pentru hidratare
  • GPS auto sau telefon cu conexiune la internet și gps
  • Adaptoare pentru încărcarea dispozitivelor mobile
  • Invertor auto 12v-220V pentru alimentarea aparatelor ce necesită priză normală

Leave a Comment

Scroll to Top