fbpx
Întreținerea preventivă auto – siguranță și economie!

Întreținerea preventivă auto – siguranță și economie!

Întreținerea preventivă auto – siguranță și economie!

 

Ce are întreținerea unei mașini cu siguranța pasagerilor sau economiile pe care le-am putea face la cheltuielile de exploatare a vehiculului? De ce cheltuim mai puțini bani dacă verificăm presiunea din pneuri? Ne-am propus mai jos să facem o listă cu informațiile utile pe această temă, cu sfaturi de urmat pentru ca tu să fi mai în siguranță la volan, în timp ce economisești și bani.

Întreţinerea preventivă a maşinii poate creşte atât siguranţa şoferului, cât şi durata medie de utilizare a vehiculului în condiții normale. Dacă o maşină este neglijată, dacă nu se fac reviziile la timp, dacă semnele că aceste revizii ar trebui făcute mai repede sunt ignorate, atunci şansele că aceasta să necesite reparaţii capitale sunt mai mari şi vor implica și costuri mai mari. Mai jos vă prezentăm o listă cu câteva lucruri pe care ar trebui să le verificaţi la anumite intervale de timp, pentru ca să nu ajungeți în situația unor lucrări capitale. Totuşi, cea mai bună cale de a ştii ce trebuie verificat şi când, este prin consultarea manualului de utilizare al fiecărui vehicul. Producătorul auto cunoaşte cel mai bine maşina pe care a conceput-o și construit-o de la zero, deci şi ştie cel mai bine de ce are nevoie.

În fiecare lună

  • Verificaţi presiunea din anvelope şi starea acestora, şi păstraţi-o la un nivel optim conform indicațiilor din manual.
  • Verificaţi dacă fiecare far, stop sau semnalizare funcţionează corespunzător.
  • Verificaţi distanţa de frânare, iar dacă observaţi un comportament al maşinii neobişnuit la frânare sau zgomote precum fluierături sau huruit mergeţi la un service auto în cel mai scurt timp.
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor, lichidului de răcire, dar și al celui de parbriz.

La fiecare 3 luni

  • Verificaţi proprietăţile uleiului de motor (este de preferat să nu ajungă până la culoarea neagră), care ar trebui să fie gălbui, nivelul optim fiind indicat de jojă.
  • Verificaţi conectorii de pe baterie şi cablurile. Asigurați-vă că nu sunt deteriorați.
  • Verificaţi de uzură cureaua de distribuţie, alternator şi aer condiţionat.

La fiecare 6 luni

  • Examinaţi şi schimbaţi dacă este nevoie filtrul de aer şi de combustibil. Chiar dacă nu ați făcut numărul de kilometrii indicați de producătorii de ulei, este foarte recomandabil să faceți această operațiune de 2 ori pe an.
  • Schimbaţi lamele stergătoarelor de parbriz. O vizibilitate optimă la volan este esențială pentru ca dumneavoastră și ceilalți participanți la trafic să fiți în siguranță.
  • Verificați furtunele de scurgeri sau coliere uzate.
  • În funcţie de numărul de kilometrii efectuaţi, rotiţi anvelopele pentru a asigura o uzare uniformă a acestora.
  • Verificaţi plăcuţele de frână. Sistemul de frânare menținut în condiții optime de funcționare nu ar trebui să fie opțională.
  • Scoateţi roată de rezervă şi verificaţi presiunea din aceasta. O să vă bucurați că ați făcut asta atunci când veți avea nevoie să o folosiți.

 

La fiecare 12 lunirecomandăm o revizie completă efectuată la un service auto sau reprezentanță.

Întreţinerea preventivă a autoturismului de către şofer este mai mult decât recomandă, însă o dată pe an cel mai bine este ca maşină să fie dusă într-un service pentru verificări efectuate de către un mecanic auto specializat, cu mai multă experiență decât noi. Acesta va fi capabil grație cunoștințelor, experienței și dotării să facă verificări la scară mai mare, precum teste electronice, verificarea transmisiei sau a suspensiilor şi braţelor. Pe lângă reparaţiile şi schimburile pe care le puteţi întâmpina, mecanicii auto vă pot da sfaturi și privind eventuale reparaţii viitoare care ar putea apărea.

 

Chiar dacă toate aceste verificări ale autoturismului ar putea părea mult de muncă și mari consumatoare de timp, veți observa și singuri că aceste constrângeri de timp sunt de fapt minime. Verificările lunare şi trimestriale nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute, iar pentru cele efectuate la 6 luni, sigur ne găsim timp pentru o jumătate de oră la fiecare jumătate de an.

Dedicând doar câteva ore pe an întreţinerii auto, putem fi mai în siguranţă la volan iar durata de utilizare a maşinii va creşte în mod considerabil. Noi credem că merită.

 

Leave a Comment

Scroll to Top