fbpx
Pericolele condusul pe timp de noapte si vreme rea

Pericolele condusul pe timp de noapte si vreme rea

Pericolele condusul pe timp de noapte și vreme rea

Trebuie să admitem că nu toți suntem șoferi profesioniști. Că nu toți avem înclinația sau experiența necesară pentru a ne considera suficient de stăpâni la volan, astfel încât să putem gestiona cu succes orice situație care ar putea apărea. Așadar, e bine să avem încredere în propriile capacități, fără să ne supraestimăm. Cu toate acestea, în continuare se întâmplă adesea ca mulţi şoferi să subestimeze pericolele condusului în condiţii meteorologice nefavorabile sau atunci când sunt obosiţi. Ambele scenarii pot duce la accidente tragice. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care nu aţi mai întâlnit vreme rea pe drum, cum ar fi furtuni sau ninsori abundente, ninsori visculite, polei etc. Este important să ştiţi când vremea devine prea rea pentru a mai conduce pentru a opri în afara carosabilului din timp. Nu e nimic rușinos în a fi precaut, mai ales atunci când eviți un accident cu potențiale urmări grave.

Din păcate mulţi şoferi nu îşi dau seama cât de periculos este să conducă în timp ce sunt obosiţi până nu este prea târziu. Conform Fundaţiei AAA pentru siguranţa în trafic cele mai multe accidente legate de somn apar în primele ore ale dimineţii. Cu toate acestea, privarea de somn poate să conducă la evenimente nefericite în orice alt moment, indiferent că este zi sau noapte. Acesta este motivul pentru care este foarte important să se acorde o atenţie sporită la semnalele pe care corpul nostru ni le dă.

Există câteva semne de avertizare care ne pot indica dacă o persoană este în măsură să conducă în condiţii de siguranţă sau nu. De exemplu, incapacitatea de a-şi aminti ce acţiuni a făcut în timpul conducerii în ultimele minute, este doar una dintre cele mai mari semnale de alarmă pe care ar trebui să le luaţi în considerare. În plus, semnale ca păstrarea unei distanţe prea mici faţă de maşina din faţă, frânarea în ultim moment repetată, uitarea utilizării semnalizărilor luminoase la schimbarea sensului de mers ar trebui să se constituie ca motive întemeiate să trageți pe dreapta și să vă odihniți înainte de a urca din nou la volan. De asemenea, dacă observaţi că gândurile dvs. rătăcesc în mod constant când sunteţi la volan sau nu vă puteţi opri din căscat, atunci probabil că cea mai bună idee este de a trage pe dreapta pentru a va odihni.

Este mai bine să evitaţi pornirea la drum dacă ştiţi că nu aţi dormit suficient.

Cafeaua de diferite sortimente şi alte suplimente energetice pot da un sentiment fals de securitate atunci când vine vorba de a conduce când sunteţi obosiţi. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care consumă în mod regulat aceste produse, deoarece este nevoie de cantităţi mult mai mari pentru a induce un sentiment de vigilenţă. La fel putem spune şi despre celelalte trucuri care vă pot ajuta să staţi treaz în timpul conducerii autovehiculului, cum ar fi setarea aerului condiţionat pe o temperatură scăzută, coborârea geamului sau ridicarea volumul radioului. Acestea pot funcţiona pentru câteva minute sau chiar mai puțin, dar în cele din urmă, veţi aluneca în derivă din nou, ceea ce vă pune pe toată lumea din trafic, nu doar pe dvs. la un risc major.

Similar cu condusul în timp ce suntem obosiţi, condusul pe timp de vreme rea poate duce cu uşurinţă la dezastru dacă nu sunteţi pregătit pentru situația respectivă. De exemplu, mulţi şoferi nu-şi verifică starea stergătoarelor de parbriz în mod regulat, nici măcar atunci când pleacă la drum știind că vor avea parte de o vreme neprielnică. Din păcate, atunci când ştergătoarele nu sunt în stare optimă, atunci când începe să plouă puternic, atunci vizibilitatea va fi în mare măsură scăzută; o dată din cauza ploii şi încă o dată din cauza parbrizului plin de apă.

Nu uitaţi să aveţi grijă la bălţi, deoarece acestea pot ascunde adesea gropi în asfalt.

Cel mai bun mod de a rămâne în condiţii de siguranţă pe vreme rea este să nu porniţi la drum. Șoferul este singurul care ar trebui să analizeze oportunitatea deplasării și să ia o decizie corectă în acest sens. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna o opţiune, mai ales dacă sunteţi deja pe drum. Atunci, cel mai indicat este să parcaţi în afara carosabilului într-un loc sigur, până când condiţiile meteo se îmbunătăţesc. Dacă drumul pe care ne aflăm nu ne permite acest lucru, atunci asiguraţi-va că ştergătoarele sunt în funcţiune, că aveţi farurile pornite şi că rulaţi sub viteza maximă admisă pentru porţiunea de carosabil pe care vă aflaţi, pentru a nu vă pune în pericol.

Zăpada, ceaţa şi inundaţiile sunt un risc real în plus faţă de ploaie. Toate cele trei fac drumul foarte periculos, motiv pentru care este esenţial să fiţi informat cu privire la schimbările meteorologice nefavorabile din zona în care călătoriți. Dacă sunteţi prins în trafic atunci când începe să ningă, atunci asigurați-vă că aveţi anvelopele de iarnă montate, precum şi lanţuri antiderapante dacă este cazul. În caz de inundaţii, ocoliţi acele zone care nu sunt sigure. Ceaţa este incredibil de periculoasă deoarece poate reduce vizibilitatea la 0, ceea ce face imposibil condusul în siguranţă. Cu atât mai periculoasă este atunci când ea apare pe timp de noapte. În cazul în care nu o puteţi evita, asigurați-vă că luminile de ceaţă sunt aprinse şi căutaţi cel mai apropiat loc pentru a opri până când vizibilitatea se îmbunătăţeşte. Rețineți că cel mai important aspect dintr-o deplasare, este să ajungeți în siguranță la destinație. Aveți asta în vedere atunci când luați orice decizie.

Leave a Comment

Scroll to Top