fbpx
Principiile fundamentale ale conducerii defensive

Principiile fundamentale ale condusului defensiv

Principiile fundamentale ale condusului defensiv

Cu toate că sunteţi un conducător auto care conduce în condiţii de siguranţă şi fără să își asume riscuri inutile, nu putem niciodată controla în totalitate ceea ce fac ceilalţi şoferi de pe drum? Bineînţeles că nu puteţi controla restul vehiculelor din trafic, dar puteţi utiliza tehnici de conducere defensivă pentru a rămâne în condiţii de siguranţă, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Conducerea defensivă înseamnă să fiţi alert şi pregătit tot timpul, conştient de condiţiile de drum pe o distanţă cât mai mare în jurul dumneavoastră. Atunci când conduceţi preventiv, veţi putea lua măsuri de precauţie bazate pe probabilitatea unui viitor accident sau alte potenţiale pericole care ar putea să apară neprevăzut. Veţi fi de asemenea atenți la comportamentul distras al şoferilor din jurul dumneavoastră care vă pot pune în pericol pe dumneavoastră sau pe ceilalţi participanţi la trafic. Va prezentăm câteva aspecte de bază ale condusului defensiv, sfaturi și lucruri pe care le puteți urma ca să faceți tot posibilul să evitați producerea unor evenimente neplăcute.

Fiți Pregătit

Pregătirea începe chiar înainte de a ajunge în maşină. Asiguraţi-va că aveţi un trusă de prim ajutor cu proviziile medicale, apă şi gustări de bază. În timpul iernii, mai ales pentru persoanele care pornesc la drum lung este indicat să aibă asupra lor o pătură şi haine suplimentare. Se verifică presiunea anvelopelor, nivelul de ulei şi apă şi frânele, pentru a vă asigura că maşina se află într-o condiţie sigură pentru a fi condusă. Atunci când va aflaţi în maşină, verificaţi poziţiile oglinzilor şi funcţionalitatea luminiilor. Sigur, cel mai recomandabil ar fi ca, pe condiții total neprielnice, atunci când sunt în vigoare atenționări meteorologice legate de fenomene naturale, să amânați deplasarea. Mai bine amânați singuri ajungerea la destinație, decât să vă forțeze pe drum fenomenele meteo și să aveți nevoie de asistență din partea echipelor de intervenție.

Tot înaine de a porni la drum, e bine să mai faceți un lucru esențial: odihnițivă! Luați-vă timpul necesar și orele de somn pentru a nu urca la volan obosiți sau sun un stres excesiv. Aceștia factori vă pot scădea concentrarea în timpul condusului, vă pot scădea viteza de reacție și deci și abilitățile dumneavoastră de a evita un accident pe care în condiții normale l-ați putea evita.

Odată ce sunteţi pe drum, fiţi atent la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră. Atunci când conduceţi, analizaţi drumul pe care va aflaţi dacă va permite să ieşiţi în afara carosabilului în condiţii de siguranţă în vederea evitării unui posibil accident. Dacă observaţi un comportament periculos al şoferului sau șoferilor din apropiere, este recomandat să luaţi măsuri pentru a ieşi din vecinătatea şoferului/ilor respectivi. Pentru şoferii din faţă, care par susceptibili de a provoca un accident, păstraţi o distanţă semnificativă faţă de ei, iar dacă observaţi comportament periculos al şoferului din spatele dumneavoastră, este indicat să-l lăsaţi pe acesta să va depăşească, astfel încât veţi putea prelua controlul asupra distanţei dintre maşini. Rețineți că șofatul pe drumurile publice nu este o competiție, ci are legătură mai degrabă cu a ajunge în siguranță la destinație.

Păstrați-vă Calmul

Furia la volan reprezintă un pericol pentru toţi şoferii. Chiar dacă sunteţi în mod normal o persoană calmă şi rezonabilă, poate fi tentant să desfăşuraţi un comportament rutier agresiv atunci când vă aflaţi în apropierea unui conducător care conduce mai rău. Cel mai indicat în cazul în care participantul din trafic din apropierea dumneavoastră este mai lipsit de experienţă sau conduce mai rău, este să păstraţi un spaţiu mai mare între maşini. Nu cedaţi tentaţiei de a reacţiona cu mânie sau să încercaţi să-l învăţaţi o lecţie. Reacţiile emoţionale va pot afecta în mod negativ iar rezultatul final poate fi un accident sau o amendă. Amintiți-vă că un astfel de episod nu merită dacă ajunge să producă un accident cu pagube materiale sau chiar victime.

Regula de 3 secunde: Păstrați distanța

Cel mai simplu mod de a păstra o distanţă care vă oferă siguranţă atunci când conduceţi la viteze mari este să vă folosiţi de regula de 3 secunde. Cu alte cuvinte, păstraţi o distanţă între maşini care are nevoie de 3 secunde întregi pentru a fi străbătută la viteza cu care rulaţi. În condiţii meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploaie sau vânt puternic, creşteţi această distanţă la 4 secunde, iar în cazul în care drumul este îngheţat, o distanţă corespunzătoare pentru evitarea pericolelor ar fi una de 10 secunde. Regula de 3 secunde vă oferă timp de reacţie pentru evitarea accidentelor şi este perfectă pentru a rămâne în condiţii de siguranţă pe drum. Niciodată nu staţi foarte aproape de şoferii din faţa dumneavoastră, deoarece este foarte posibil să provocaţi un accident care poate avea urmări grave.

Stai la vedere

Chiar şi şoferii cu un comportament impecabil în trafic pot provoca accidente dacă nu sunt în stare să vadă clar o altă maşină. Cu cât maşina este mai vizibilă, cu atât este mai în siguranţă pe drum. Puteţi creşte probabilitatea de a fi văzut prin utilizarea farurilor în mod corespunzător, cum ar fi în zilele ploioase sau când este înnorat. Atunci când conduceţi pe timp de noapte asigurațivă că acestea sunt într-o poziţie corespunzătoare, astfe încât ele să nu orbească pe şoferul din sens opus. Nu rămâneţi în unghiul mort al celorlalte autovehicule. Reţineţi că vehiculele de dimensiuni mari, cum ar fi camioanele sau autobuzele, au un punct mort extrem de mare, deci este recomandat să evitaţi să călătoriţi aproape de acestea pe cât posibil.

Evită pericolele: Accidente și Deficiente de conducere

Ar putea părea evident că alcoolul sau consumul de droguri afectează capacitatea de a conduce în condiţii de siguranţă şi poate provoca accidente. Însă există mai multe lucruri care ne pot afecta capacitatea de a conduce. Multe persoane nu realizează însă multe medicamente prescrise pot provoca somnolenţă sau pot reduce reflexele (în aceste cazuri este bine să citiți cu atenție prospectul medicamentului pe care-l luați), ceea ce duce la un stil de condus periculos. De asemenea, fiţi foarte atenţi la secundele în care schimbaţi radioul, verificaţi GPS-ul sau purtaţi o conversaţie cu pasagerii din maşină. Accidentele se petrec în câteva secunde, aşa că fiecare moment contează.

Leave a Comment

Scroll to Top