fbpx
Istoricul-pieței-de-accesorii-camioane

Cum a apărut și evoluat piața de accesorii camioane?

Cum a apărut și evoluat piața de accesorii camioane?

 

Dacă vorbim despre camioane și accesorii pentru ele, cu toții ne gândim imediat la un camion american, masiv, atent lustruit, echipat și personalizat cu tot felul de accesorii pentru a-l face cât mai atractiv. Ca aceste TIR-uri să ajungă pe coperta unor reviste de profil și în gândurile șoferilor de camioane, piața a creat o sumedenie de firme care livrează în prezent pentru doritori aceste accesorii camioane. Însă trebuie să știți că istoria și evoluția acestui domeniu nu este chiar atât de veche pe cum ați fi tentat să credeți, ci acoperă doar undeva la jumătatea din istoria camioanelor. În plus, dezvoltarea puternică a avut loc în perioada relativ recentă.

 

Istoricul pieței de accesorii camioane

Dacă industria automobilelor mici a investit sume colosale în designul noilor modele, pentru că unele din cele mai căutate calități se referă la trăsăturile estetice ale caroseriei, calitatea și liniile de design ale finisajelor interioare, industria construcției de camioane n-a urmărit atât de îndeaproape același trend. Aici au contat mai mult datele tehnice, capacitățile de transport (fie că vorbim de marfă sau persoane) și, desigur, fiabilitatea în timp.

Pe de altă parte, sunt mulți șoferi de TIR-uri noi sau camioane second hand mândri de vehiculele pe care le conduc și pe care doresc să le „șlefuiască” tot timpul adăugându-le tot felul de accesorii camioane. Și nu ne referim aici la cele practice, ci la cele adăugate în principal din rațiuni de estetică. Câteva momente cheie din evoluția pieței:

 • Potrivit  Specialty Equipment Market Association (SEMA), industria de accesorii camioane și-a început dezvoltarea în timpul anilor ’30, destul de târziu de la apariția primelor camioane în lume. E perioada în care prețul camioanelor a devenit ceva mai accesibil, așa că răspândirea lor la scară largă și-a început expansiuniea. Nu e de mirare că terenul propice fiind creat, au apărut la scurt timp și primii entuziaști.
 • Primele curse de viteză între camioane au apărut inevitabil ulterior răspândiri tot mai mari. Așadar, în pragul celui de-Al Doilea Război Mondial, în deșerturile din sudul Californiei din SUA, apar primele competiții destinate camioanelor.
 • Evoluția pieței de accesorii camioane intră într-un stand-by pentru că izbucnește războiul. Producătorii de camioane și primii producători de accesorii sunt nevoiți să se orienteze spre construcția de vehicule militare, care acaparează toate eforturile economice, din mai toate domeniile de activitate. Conflagrația fiind la nivel mondial, regula s-a aplicat în toate statele dezvoltate.
 • Experiența războiului prinde totuși bine, pentru că s-a tradus în cunoștințe superioare dobândite de producători legate de industrie (e cunoscut că industria militară și de armament lucrează tot timpul cu cele mai noi tehnologii și descoperiri de natură tehnică). Lumea începe să-și dorească camioane mai bune, mai performante, dar în același timp și mai arătoase.
 • Cea mai puternică dezvoltare a pieței de accesorii camioane este adusă de anii ’90, când economia a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă.

 

Specificul pieței de accesorii camioane

Ca și la automobile, pe piața camioanelor au ajuns să fie disponibile o sumedenie de produse de personalizare. Sunt disponibile unele accesorii care îmbunătățesc performanțele tehnice ale camioanelor, dar și accesorii de cosmetizare de introducere de noi funcționalități sau de natură strict estetică. Se personalizează și accesorizează roți, cauciucuri, produse de siguranță, echipamente de handling, elemente de caroserie, sistemul de iluminat și semnalizare, lăzi de scule și, evident, produse care să amenajeze și accesorizeze suplimentar cabina șoferului, unde acesta petrece cel mai mult timp și, de multe ori, îi este ca o a doua casă. În fine, adoptarea noilor tehnologii a dus inclusiv la accesorizarea camioanelor cu unele produse de monitorizare prin GPS.

 

La ce să fim atenți când dorim să achiziționăm accesorii camioane?

Exact ca și la mașinile mici, înainte de achiziția unui accesoriu este important să urmați câțiva pași ca să vă asigurați că veți în intra în posesia unor componente sau accesorii pe care le veți putea și utiliza. La ce să fiți atenți? Iată câteva sfaturi:

 • Cel mai important lucru e să verificați dacă respectivul accesoriu este compatibil cu modelul camionului pe care se dorește montarea. Așadar, verificați exact ce model de camion aveți.
 • Dacă doriți să achiziționați un accesoriu menit să îmbunătățească performanțele tehnice, e bine să citiți și să vă informați cât mai bine legat de actualele performanțe ale vehiculului. Vedeți exact ce impact va avea asupra a trei factori importanți:
 1. costurile de întreținere ale vehiculului
 2. consumul de carburant
 3. performanțele vehiculului
 • Documentați-vă foarte bine legat de accesoriu în sine. Deși unele accesorii pot părea că aduc beneficii de performanță sau de confort la volan, de multe ori s-ar putea să aibă doar un rol estetic. Fiți siguri așadar că înțelegeți exact pe ce anume dați banii și mai ales de ce, care sunt așteptările dumneavoastră de la produs.

 

Câteva cifre semnificative legate de piața de accesorii camioane

Potrivit Specialty Equipment Market Association (SEMA), organism care deține cele mai multe date legate de comercializarea de accesorii camioane, în ponderea totală a accesoriilor vândute se observă ca tendință creșterea vânzărilor de accesorii estetice. Dacă acestea reprezentau 51,1% din piață în 1996, până în 2005 ponderea a crescut la 58,1%. În 2006, consumatorii de astfel de produse au cumpărat în total în valoare de 6,94 miliarde de dolari. Valoarea totală a pieței de accesorii camioane se ridica în 2006 la 11,95 miliarde de dolari.

 

Concluzii

Probabil că fiecare proprietar sau șofer de camion se gândește sau dorește serios să investească bani în personalizarea sau accesorizarea camionului pe care-l conduce. Dacă unii o fac din rațiuni pur estetice, alții caută mai mult confort, iar alții pur și simplu doresc să optimizeze cât mai mult performanțele vehiculului. Unele investiții aduc așadar un plus de personalitate, altele mai multă eficiență, iar altele aduc economii de natură financiară în exploatarea vehicului. Accesoriile sunt tot mai multe, sunt din ce în ce mai accesibile datorită furnizorilor online care livrează aproape oriunde așadar, pentru cei interesați, provocarea de a face cea mai bună alegere e din ce în ce mai mare.

 

Leave a Comment

Scroll to Top