fbpx
Tahografe Smart2

Ce trebuie să știi despre Tahografele Smart2? Reguli și termene – pachetul de mobilitate UE

1. Descoperirea Tehnologiei Avansate a Tahografului Smart2

Într-o epocă în care tehnologia modelează industria transporturilor, una dintre schimbările semnificative este lansarea noului tahograf Smart2. Acest dispozitiv nu doar urmărește timpul și distanța parcursă, ci aduce și funcționalități inteligente pentru a îmbunătăți eficiența și siguranța transporturilor.

Smart2: O Evoluție Inovatoare

Diferențele majore dintre Smart1 și Smart2 nu se limitează la o simplă îmbunătățire; Smart2 este o entitate nouă, obligatorie și concepută pentru a revoluționa modul în care monitorizăm activitățile șoferilor și vehiculelor comerciale. Noile caracteristici, precum geofix (hartă pentru schimbarea automată la trecerea forntierei) și autentificarea poziției, aduc beneficii considerabile la optimizarea monitorizării odihnei șoferilor.

Pachetul de Mobilitate și Schimbarea Legislației

În contextul implementării tahografelor Smart2, Uniunea Europeană joacă un rol important prin intermediul Pachetului de Mobilitate, adoptat în iulie 2020. Aceste reglementări modifica aspecte semnificative ale transportului rutier european, inclusiv reguli privind detașarea șoferilor.

2. Ordonarea Actelor Legislative și Perioadele Critice

Actele Legislative Esențiale

Cu privire la implementarea tahografelor Smart2, există mai multe acte legislative care trebuie luate în considerare, precum:

Regulamentul (UE) 2020/1054: Adaptează Regulamentul (CE) nr. 561/2006 și Regulamentul (UE) nr. 165/2014.

Regulamentul (UE) 2020/1055: Adaptează Regulamentele (CE) nr. 1071/2009, (CE) nr. 1072/2009 și (UE) nr. 1024/2012.

Regulamentul (UE) 2020/1056: Privind informațiile electronice pentru transportul de mărfuri.

Directiva (UE) 2020/1057: Stabilește reguli specifice privind detașarea șoferilor în transporturile rutiere.

Perioade Critice

Din   21 august 2023,   vehiculele noi trebuie echipate cu Smart2. Actualizarea pentru vehiculele existente echipate cu tahografe analogice sau digitale neinteligente trebuie făcută până la   sfârșitul anului 2024,   iar pentru cele deja echipate cu tahografe inteligente, până la   19 august 2025.   Pentru vehiculele ușoare cu masa între 2,5 și 3,5 tone, active în transport internațional sau de cabotaj, termenul este   1 iulie 2026.

3.Implicațiile și Sfaturile Pentru Operatori

Obligații pentru Operatori

Orice operator de transport rutier cu activități comerciale în UE este obligat să instaleze tahograful Smart2 pe vehiculele comerciale peste 3,5 tone. Dimensiunea flotei sau tipul de transport nu sunt relevante; respectarea acestei cerințe este esențială pentru evitarea sancțiunilor și conformarea la standardele europene.

Recomandări Pentru Instalare

Montarea tahografului trebuie făcută înainte de termenele Pachetului de Mobilitate. Cu toate acestea, este recomandabil să acționați în avans pentru a evita sancțiunile și a asigura călătorii sigure. Contactați un service autorizat precum Fomco Truck Service pentru programare și evitați riscul nefuncționalității vehiculului.

Concluzie

Schimbările aduse de noua legislație și implementarea tahografului Smart2 sunt cruciale pentru siguranța și eficiența transporturilor rutiere din UE. Este esențial ca operatorii să se familiarizeze cu aceste reglementări și să acționeze în consecință pentru a evita neplăcerile și pentru a contribui la un mediu de lucru mai sigur și mai eficient în industrie.

Scroll to Top