5 sfaturi importante pentru a-ți încălzi mașina pe timp de iarnă

5 sfaturi importante pentru a-ți încălzi mașina pe timp de iarnă

Iarna se apropie foarte repede. Acesta este anotimpul când temperaturile scad noaptea, și cresc foarte puțin ziua. Mulți șoferi sunt surprinși de schimbările de temperatură, trezindu-se cu mașina rece.

Iarna înseamnă dimineți reci, iar pentru cei care se trezesc cu noaptea-n cap, accesul în mașină poate fi o experiență destul de neplăcută. În mod normal, soluția este încălzirea mașinii câteva minute înainte de a porni la drum, dar această metodă a stârnit controverse în legătură cu potențialele efecte secundare pe care le are asupra mediului înconjurător.

În timp ce sistemele de pornire de la distanță și scaunele încălzite pot permite ferestrelor și cabinei să se dezghețe, pentru a obține o atmosferă plăcută înainte de a porni la drum, ideea că o mașină are nevoie de perioade lungi de timp pentru a se încălzi ca să funcționeze corect este absolut absurdă. Iată cinci moduri în care poți reduce timpul de încălzire, acordându-i în același timp mașinii atenția pe care o merită și mediului înconjurător o pauză.

  1. Condu mașina, nu o lăsa să meargă în gol

Mersul în gol al motorului nu este recomandat din perspectiva întreținerii. Condusul efectiv al mașinii va încălzi mai repede motorul – și cabina – decât la ralanti. Deși motorul funcționează la ralanti, acesta de fapt nu face nimic, nu încălzește. Dacă conduci mașina, acest lucru va produce mai multă căldură, mult mai repede.

  1. Așteaptă 10 secunde, apoi dă-i drumul

Dacă oprești mai mult de 10 secunde, merită să oprești motorul cu totul. După aproximativ 10 secunde, pierzi mai mulți bani cu motorul pornit, decât dacă îl repornești. Multe mașini sunt acum echipate cu tehnologie stop-start, așa că timpul scurt pe care îl petreci oprit, nu va fi destul pentru ca motorul să se răcească.

  1. Mâini inactive și motorul regretă

Mașinile, spre deosebire de generatoare, sunt făcute pentru a fi conduse, așa că statul cu motorul pornit pe perioade mai lungi, poate fi dăunător. Mersul în gol al motorului face ca acesta să funcționeze într-un mod foarte ineficient și să consume mult carburant, ceea ce în timp, poate degrada performanțele motorului și să reducă kilometrajul. Din fericire, multe mașini moderne au adresat această problemă, într-o anumită măsură. Acestea fiind spuse, este încă probabil o idee bună să încălzești ușor uleiul de motor înainte de a porni la drum.

  1. Consumi carburantul și arunci banii pe geam

E singurul mod în care poate fi descrisă această situație: mersul în gol al motorului consumă carburantul, în timp ce stai. Un an, cu câte 5 minute de mers în gol zilnic, este echivalentul unui motor V8 care arde 75 de litri de combustibil. Acesta, nu doar că produce 200 de kg de dioxid de carbon, dar te și costă ceva bănuți.

  1. Lasă motorul să meargă în gol, în garaj, pe propria răspundere

E un fapt binecunoscut, dar care merită menționat, ori de câte ori se ivește ocazia. Arderea carburantului produce monoxid de carbon, un gaz fără miros și fără culoare, care poate înlocui oxigenul, iar dacă este inhalat într-o anumită cantitate poate cauza pierderea cunoștinței, leziuni ale creierului și chiar moartea. Mersul în gol al motorului într-un spațiu închis, fără o ventilație adecvată – cum e garajul – poate permite monoxidului de carbon să se adune, iar dacă garajul este atașat casei, vaporii de gaz se pot infiltra în camerele tale.

  1. Încălzitoarele auto sunt mai bune decât pornirea de la distanță

Sistemele de pornire ale mașinii de la distanță sunt extrem de conveniente – acestea le permit șoferilor să pornească mașina de la distanță, permițându-i acesteia să se încălzească. Totuși, există o alternativă care oferă aceleași beneficii, fără să consume atât de mult combustibil: încălzitoarele auto. În timp ce, sistemele de pornire de la distanță îi pot face pe șoferi să lase motorul pornit pentru a încălzi mașina între 5-15 minute, încălzitoarele auto, încălzesc motorul, și pot fi programate să pornească cu o oră-două înainte de a porni la drum.

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu

Spalatorie Auto Targu Mures
Aboneaza-te la newsletter-ul Fomco Truck Service si beneficieaza de oferte SPECIALE
Fomco Truck Service va pune la dispozitie o spalatorie auto in Targu Mures cu spuma activa pentru orice tip de autovehicul. Marimea vehiculului dumneavoastra nu reprezinta o problema. Spalatoria Auto se afla chiar la iesire din Targu Mures, dupa Promenada.