fbpx
Cum sa iti alegi prima masina

Cum ne alegem prima masina?

Cum ne alegem prima mașina?

Indiferent că ai împlinit 18 ani şi tocmai ai luat permisul, sau eşti o persoană adultă care a luat decizia de a-şi achiziţiona primul autoturism, alegerea acestuia este plină de incertitudine şi nu este deloc uşoară. Este o investiție mare, extrem de importantă, iar o greșeală dată de neatenție nu mai poate fi corectată atât de ușor, ci ne va costa bani suplimentari pentru remedierea ei.

Deţinerea unui automobil poate aduce o libertate extraordinară de mișcare, un sentiment de mobilitate extremă, mai ales pentru tineri. Însă, tot deținerea unei mașini vine de asemenea și cu o mare responsabilitate.

Financiar, intervin costurile lunare aferente achiziției de combustibil, întreţinerea mașinii (costuri care pot să difere substanțial în funcție de marcă, vechime, dotări etc.), reparaţii (mai dese la mașinile mai vechi, mai rare la mașinile noi, însă cu siguranță valabile la orice automobil care circulă, mai ales dacă vorbim de drumurile din România), asigurări (RCA fiind obligatorie, dar costurile cresc și mai mult dacă optăm pentro o poliță mai complexă de tip CASCO), vignetă (sau taxa de drum, care trebuie suplimentată dacă ieșim din țară) şi impozit (care se calculează în funcție de capacitatea motorului), iar moral, cea mai mare responsabilitate pe care o aveţi este aceea de a conduce în condiții de siguranță. Asta pentru că deveniți responsabil, inclusiv în fața legii de natură penală, atât pentru siguranța dumneavoastră, dar și pentru cea a celorlalți participanți la trafic, în cazul în care încălcați codul rutier.

În continuare, ne-am propus să vă prezentăm o listă cu principalale aspecte care trebuie luate în considerare atunci când dorim să cumpărăm prima noastră maşină.

  1. Stabiliți bugetul

Stabilirea unui buget realist este primul și poate unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le realizați. Ce vă puteţi permite? Care este exact suma de care dispuneți sau pe care o puteți obține în cazul în care doriți să accesați un credit. În acest din urmă caz, calculați exact sau cereți băncii să vă calculeze exact rata pe care o veți avea de plătit și analizați serios dacă este o cheltuială lunară pe care v-o permiteți, alături de toate cheltuielile suplimentare generate de utilizarea mașinii.

Dacă sunteţi un şofer tânăr, probabil economisiţi bani pentru studii sau alte preocupări educaţionale, de aceea este bine să vă consultaţi și cu părinţii pentru a stabili un buget realist. Fără discuţie, cel mai bun mod de a economisi bani este de a cumpără o maşină la mâna a doua. Alegând o maşină second-hand, v-aţi putea permite, să zicem un sedan de mărime mijlocie în loc de o maşină minusculă economică dar nouă. O maşină nouă îşi pierde jumătate din valoarea de achiziție numai în primii 5 ani de utilizare, dar durata de viaţă a acesteia este mult mai mult de atât. Însă încearcați să cumpăraţi o maşină cât mai nouă, pentru a beneficia de măsuri de siguranţă implementate ce ţin pasul cu tehnologia și pentru a minimiza costurile pe care le veți avea cu reparațiile. Cu cât mașina va fi mai veche sau mai rulată, cu atât e mai probabil că va avea nevoie de mai multe drumuri la service, adică veți avea mai mulți bani de cheltuit.

  1. Studiați piața

Niciodată nu a fost mai uşor ca acum să vă informaţi în legătură cu orice model de autoturism existent pe piaţă. Există în acest moment o cantitate uriaşă de informaţii privind maşinile noi şi alternativele ultimelor modele apărute. Pe lângă documentarea din punct de vedere a performanţelor şi tehnologiei, consultaţi forumuri de specialitate. Veţi observa adesea că anumite modele de autoturisme se confruntă cu probleme comune, iar dacă 10 persoane din 20 au experimentat aceaşi problemă cu un tip de autoturism, atunci există o posibilitate să o întâmpinaţi şi dumneavoastră. Folosiți internetul pentru că este o resursă extrem de generoasă de informații. Luați-vă timpul necesar, chiar dacă e mai lung, pentru ca să nu ajungeți mai apoi să regretați.

  1. Inspectați și testați mașina

Autoturismele noi sunt performeri consistenţi. Adică fiecare autoturism Dacia Logan nou va merge la fel ca celălalt. Însă, la maşinile uzate intervin mai mulţi factori. Unele maşini pot fi bine întreţinute, altele pot fi utilizate într-un mod abuziv. Aici mai intervine numărul de kilometrii efectuaţi, când au fost schimbate ultima dată piesele consumabile şi starea acestora la momentul vânzării, drumurile pe care a fost condusă maşina, dacă a suferit sau nu accidente mai grave şi mulţi alţi factori. Dacă puteţi, mergeţi cu unul dintre părinţi care are experienţă în condus sau, şi mai bine, cu un prieten mecanic auto. Când v-aţi hotărât asupra unei maşini, înainte să daţi banii, mergeţi cu maşina într-un service auto pentru a efectua o verificare tehnică completă, inclusiv pe un tester auto.

  1. Întreținerea autovehiculului

Unul din aspectele la care pe care le luăm în considerare la autovehicul încă de la început, este consumul de carburant. Chiar dacă preţul carburantului a mai scăzut, este încă la un nivel destul de ridicat raportat la nivelul de trai din ţara noastră.

Efectuaţi câteva căutări pe internet după piesele care se schimbă la uzura datorată numărului de kilometrii parcurşi. Vedeţi cât costă telescoapele, braţele, ambreiajul, un suport pentru motor, filtrele de aer, combustibil, polen, plăcuţele şi discurile de frână, schimbarea distribuţiei, planetare etc. Este recomandat să mai luați în calcul și costurile generate de impozit şi asigurarea obligatorie RCA.

  1. Dotări auto

Atunci când alegem un autovehicul, siguranţa trebuie pusă pe primul loc. Cele mai importante dotări de siguranţă sunt:

  • Airbag-uri (obligatoriu)
  • ABS (obligatoriu)
  • ESP (extrem de indicat, va deveni obligatoriu pe toate modelele noi)

Alte dotări de siguranță și confort des întâlnite:

  • Sistem de navigare integrat
  • Computer de bord
  • Senzori de parcare
  • Camera video pentru marșarier
  • Pilot automat
  • Oglinzi reglabile
  • Oglinda interioară cu sistem antiorbire
  • Încălzire în scaune
  • Aer Condiționat manual sau automat
  • Faruri Automate
  • Proiectoare ceață
  • Lumini de zi (LED)
  • Controlul Tracțiunii (ASR)

 

  1. Negociați prețul

Atâta timp cât vorbim de o maşină second, nimeni nu se aşteaptă să primească exact preţul cerut. Fiecare vânzător pune ceva peste preţul pe care îl doreşte, pentru a lasa loc de negocieri. Agenţii de vânzări din parcurile auto negociază maşini zilnic şi au experienţă în acest domeniu, încercând să obţină cel mai bun preţ mereu. La urma urmei, acesta este job-ul lor. În cazul în care cumpăraţi de la persoane fizice care doar şi-au înlocuit autoturismul, aveţi şansa de a-l achiziţiona la un preţ mai bun şi, de obicei, maşina este şi mai bine întreţinută.

 

Leave a Comment

Scroll to Top