fbpx

Licență de transport obligatorie pentru vehicule între 2,5 – 3,5 tone

O nouă etapă a Pachetului de Mobilitate va intra în vigoare începând cu data de 21 Mai.

Astfel, conform calendarului 2022, al implementării modificărilor prevăzute de Pachetul de Mobilitate, începănd cu această dată, companiile care efectuează transport rutier contra cost, de mărfuri, cu vehicule sau combinații de vehicule, a căror masă totală maximă autorizată este cuprinsă între 2,5t – 3,5t, trebuie să obțină licență de transport și copie conformă a acesteia.

Licența de transport se acordă de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R, și are o valabilitate de 10 ani, în timp ce copia conformă va avea o valabilitate de doar 1 an. Acestea vor trebui obținute până la 21 Mai și se eliberează pentru fiecare vehicul în parte. Fără această licență și copia conformă, companiile nu vor mai putea efectua transport internațional cu astfel de mașini.

Această prevedere NU se aplică vehiculelor care au greutate maximă mai mică de 2.5 t și nici companiilor care efectuează transport în cont propriu.

Pentru obținerea licenței de operator companiile trebuie îndeplinească următoarele criterii profesionale:

  •  să aibă un sediu real şi stabil pe teritoriul României
  •  să aibă o bună reputaţie (cazier judiciar și fiscal curat al administratorului firmei)
  • să aibă capacitatea financiară adecvată (să dețină capital și rezerve de cel puțin 1800 euro pentru primul vehicul utilizat, și 900 euro pentru fiecare alt vehicul)
  • să aibă competenţa profesională necesară (cel puțin o persoană angajată în firmă care să dețină competența profesională necesară pentru a conduce o firmă de transport care efectuează transporturi comerciale de marfă)

Lipsa licenței de transport și a copiei conforme în cazul companiilor care efectuează transporturi rutiere, se sancţionează cu amendă între 9.000 și 12.000 RON.

Pe site-ul A.R.R. regăsiți informații complete legate de condițiile în care se pot obține licența de transport și copia conformă, precum și documentele necesare eliberării acesteia. Mai multe detalii, aici.

Scroll to Top