fbpx
Acordarea despăgubirilor prin polița RCA de asigurare auto

Acordarea despăgubirilor prin polița RCA de asigurare auto

Acordarea despăgubirilor prin polița RCA de asigurare auto

 

Pornim la drum mereu cu gândul sau dacă nu cu dorința să ajungem în siguranță la destinație, și noi, și vehiculul pe care îl conducem. Cu toate acestea însă, accidentele reprezintă o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm. Numai în decursul anului 2016, peste 1.900 de persoane și-au pierdut viața în România ca urmare a accidentelor rutiere și alte câteva zeci de mii au fost rănite. La sfârșitul anului 2015, conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), erau deschise aproximativ 275.000 de dosare de daună în baza polițelor RCA de asigurare auto. Așadar, e bine să fim atenți, să conducem preventiv și să încercăm să facem tot posibilul să evităm evenimentele rutiere. Totuși, nu întotdeuna reușim, așadar e bine să știm ce anume e poliția RCA de asigurare auto și cum ne folosim de ea în cazurile în care suntem nevoiți să apelăm la ea.

 

Ce este polița RCA?

Toți șoferii au auzit vrând-nevrând de ea, pentru că RCA-ul este obligatoriu prin lege. Poliția RCA (Răspundere Civilă Auto) este un tip de asigurare auto prin care se asigură plata despăgubirilor în cazul în care dvs. provocați un accident rutier care implică daune materiale sau umane. Așadar, e de reținut că ea nu oferă despăgubiri șoferului vinovat, ci doar celorlalte părți implicate.

Poliția auto de tip RCA acoperă mai mult decât daunele minore. Concret, iată ce riscuri sunt acoperite:

  • pagube materiale;
  • vătămari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter partimonial;
  • cheltuielile de judecată efectuate de persoana prejudiciată;
  • pagube consecință a lipsei de folosință a vehiculului avariat.

Astfel, legea a creat cadrul ca în cazul oricărui incident rutier, victimele să poată fi despăgubite printr-un instrument financiar de tip asigurare auto, indiferent de situația financiară a șoferului vinovat. Sigur, aceasta este teoria, care într-adevăr se aplică în majoritatea cazurilor în care două sau mai multe vehicule sunt implicate într-un incident rutier, din care rezultă pagube. Tocmai de aceea încheierea unei astfel de polițe de asigurare auto este obligatorie pentru fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice. Doar că se întâmplă mai multe lucruri care sunt excepții de la aceste reguli și care fac sistemul să nu funcționeze, iar uneori o poliță RCA de asigurare auto să nu asigure despăgubirile cuvenite:

  1. Nu toți șoferii respectă regula și se întâmplă astfel să circule pe drumuri fără poliță RCA de asigurare auto încheiată și, mai mult, să provoace accidente rutiere.
  2. Unii asiguratori să facă tot posibilul să evite plata integrală a daunelor către victime, prin orice tertip posibil, sau să reducă la minim costurile cu plata acestor despăgubiri.

 

Cum funcționează efectiv?

Haideți să luăm drept exemplu un caz în care două vehicule care circulă legal pe drumurile publice, având poliță RCA de asigurare auto valabilă produc un accident, fără însă să fie victime persoane rănite, doar cu pagube materiale minore. Ce se întâmplă în acest caz? Codul rutier în vigoare a eliminat obligativitatea declarării în acest caz a incidentului la Poliția Rutieră, fiind suficientă completarea unui formular de înțelegere amibială.

Acesta îl primiți de regulă de la asigurator, când încheiați o poliță RCA de asigurare auto sau oricând îl solicitați ulterior. Problema începe încă de la deschiderea dosarului de daună. Concret, ASF a clarificat în aceste zile faptul că asiguratorul este obligat ca, la solicitarea victimei, să se deplaseze la locul accidentului pentru a constata dauna. Reglementarea legală a fost făcută prin norma ASF 39/2016, dar în practică nu întotdeauna se respectă de asiguratori. ASF mai precizează legat de obligațiile șoferilor asigurați cu poliță RCA de asigurare auto implicați în accidente și că: „Asiguratul, deținător al poliței RCA și persoana care se face vinovată de producerea evenimentului are obligația de a notifica propriul asigurător RCA cu privire la producerea accidentului (evenimentul asigurat), într-un termen de 5 zile lucrătoare de la producerea acestuia.

De asemenea, o altă obligație a asiguratului se referă la furnizarea către asigurător a informațiilor privind circumstanțele producerii accidentului, precum și a documentelor necesare instrumentării cazului. Important de reținut este faptul că nerespectarea obligațiilor asiguratului nu împiedică dreptul persoanei prejudiciate de a primi despăgubirea cuvenită”.

 

În ciuda reglementărilor legale…

…în vigoare, de cele mai multe ori cei implicați într-un accident rutier care au polițe RCA de asigurare auto trebuie să se deplaseze la sediul asiguratorului. Nu oricând, ci uneori trebuie să sune și să se programeze în prealabil. Asta pentru că asiguratorii încă refuză să se deplaseze atunci când vehiculele au daune minore și se pot deplasa în continuare. Așadar se merge la asiguratorul la care șoferul vinovat a încheiat polița RCA de asigurare auto și se deschide un dosar de daună. Aici pot începe și alte complicații, pentru că nu toți asiguratorii sunt la fel de onești și de dispuși să plătească corect despăgubirile. Dovadă stau multitudinea de reclamații pe care șoferii le fac ulterior la ASF prin care reclamă abuzuri ale societăților de asigurare.

Dacă totul merge bine însă, după ce dosarul este deschis, durează de regulă câteva zile până ce societatea îl analizează și decide să înceapă procedurile pentru reparare. Acestea se făceau de regulă în service-uri agreate de asigurator, însă regula s-a schimbat. Deși în practică asiguratorul vă va îndruma spre un service dintr-o listă pe care el îi agreează, regula este alta. ASF precizează următoarele: „În situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul.

Important de reținut este faptul că obligația persoanei păgubite este de a permite accesul la vehiculul avariat și nu la locația unde se află vehiculul respectiv. Totodată, asigurătorul RCA are obligația de a efectua constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la persoana prejudiciată. Procesul de constatare trebuie să respecte cadrul legal cu privire la protecția muncii iar în cazul în care bunul avariat nu este localizat într-un spațiu ce permite efectuarea în condiții de siguranță, persoana prejudiciată va trebui să asigure condițiile necesare derulării procesului de constatare”.

 

Concluzii

Este indiscutabil că poliția RCA de asigurare auto este obligatorie. Verificați că este valabilă și asigurați-vă de asta înainte să plecați la drum. Dacă sunteți implicat într-un accident, e bine să vă cunoașteți aceste drepturi pentru că practica ne arată că asiguratorii tind să abuzeze și se poate ajunge în situația în care anumite drepturi să vă fie încălcate. În aceste cazuri, organismul căruia trebuie să vă adresați este ASF. Ca să evitați aceste inconveniente, cel mai bine este însă să conduceți preventiv.

 

Leave a Comment

Scroll to Top