fbpx
SIGURANTA RUTIERA – CONDUITA PREVENTIVA

Siguranța Rutieră – Conduita Preventivă

Siguranța Rutieră – Conduita Preventivă

A fi şofer de camion reprezintă o profesie cu risc ridicat, întrucât peste 600 de şoferi de camion îşi pierd viaţa în fiecare an. Chiar şi fără a se pune problema în acest mod radical, sănătatea conducătorului auto este afectată datorită inhalării fumului şi gazelor eliberate de autovehicule în circulaţie.

Mai jos va reamintim câteva sfaturi utile care va pot feri de accidente, atât pe dumneavoastră ca şofer de camion, cât şi pe şoferii de automobile şi motociclete.

Semnale Vizuale

  1. La intrarea în sensul giratoriu vă recomandăm să nu uitaţi să semnalizați din timp direcţia de mers, pentru ca ceilalţi participanţi la trafic să ştie pe care bandă urmează să ieşiţi.
  2. Întotdeauna încetiniţi din timp dacă sunteţi obligaţi să opriţi. E bine să efectuazi cât mai puține manevre bruște, cu atât mai mult atunci când drumul este alunecos. Majoritatea şoferilor care conduc automobile mici, nu realizează cât timp este nevoie ca un camion să se oprească complet, de accea este bine să frânaţi din timp şi să păstraţi o distanţă care să poată să vă asigure oprirea camionului în cazul în care maşina sau motocicleta din faţă frânează brusc.
  3. Păstrează încadrarea în bandă în aşa fel încât să reduci cât de mult „unghiul mort”. Asigură-te în oglinzi la fiecare 7-8 secunde.
  4. Când faceţi verificarea de rutină a camionului, nu uitaţi să verificaţi sistemul de semnalizare și iluminare – farurile, stopurile de frână şi semnalizările sunt esențiale pentru a evita accidentele în trafic.
  5. Când rulaţi mai încet decât limita de viteză legală impusă pe acel sector de drum datorită încărcăturii mai mari sau din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, folosiţi girofarul.

Parcarea

  1. Folosiţi locurile de parcare special amenajate pentru camioane dacă acestea se află în apropierea dumneavoastră, deoarece un camion are nevoie de un spaţiu de aproximativ 4 ori mai mare decât o maşină mică.
  2. Nu parcaţi niciodată camionul pe marginea drumurilor unde se permite rulatul cu o viteză maximă de peste 50km/h.
  3. În cazul în care sunteţi obligat să opriţi pe carosabil, folosiţi întotdeauna măsurile de precauţie. Vestele şi triunghiurile reflectorizante, oricât de banale par, pot face uneori diferența dintre viață și moarte.
  4. Evitaţi parcările efectuate în apropierea străzilor laterale întrucât puteţi bloca vizibilitatea celorlalți participanţi la trafic, care intră sau ies de pe aceste drumuri.
  5. Nu parcaţi niciodată camionul cu faţa spre sensul opus.

Folosirea motorului la relanti

  1. Nu lăsaţi motorul mai mult de 5 minute la relanti, deoarece se face risipă de combustibil.
  2. Nu lăsaţi motorul la relanti în timpul somnului. Motivele sunt cel puțin două: nu numai că ardeți combustibilul, dar de asemenea vă expuneți pericolului de intoxicare cu gaze provenite de la motor.
  3. Nu lăsaţi niciodată autocarul nesupravegheat la relanti deoarece poate atrage privirile curioşilor.
  4. La temperaturi joase nu ţineţi motorul la relanti pentru a-l încălzi. În locul acestei metode, este mult mai indicat să folosiți un încălzitor staţionar.

Condiții nefavorabile

  1. Pe timp de ploaie sau ninsoare, când suprafața de rulare devine mai alunecoasă, fiţi sigur că menţineţi o distanţă suficientă între camion şi vehiculul din faţa dumneavoastră pentru a evita posibilele accidente.
  2. Pe vreme rea, nu vă simţiţi obligaţi să conduceţi la fel de repede precum limita de viteză de pe drumul pe care vă aflaţi.
  3. Conduceţi preventiv pentru a prevenii situaţiile care generează pericolul de producere accidente sau alte evenimente nedorite. E mult mai important să ajungeți în siguranță la destinație.
  4. În timpul iernii este recomandat să aveţi în vehicul lanţuri pentru anvelope, în caz de depuneri de zăpadă sau gheaţă.
  5. Nu uitaţi să luaţi măsuri de precauţie suplimentare la traversarea de poduri, deoarece acestea îngheaţă înaintea drumurilor.

Condusul pe distanțe lungi

  1. Încercați să nu vă enervaţi. Cu toate că a conduce pe distanţe lungi înseamnă implicit a te confrunta cu anumite situaţii în trafic, încercaţi să va păstraţi calmul.
  2. Faceţi câte opriri aveţi nevoie pentru a rămâne odihnit şi vigilent în trafic.
  3. Îmbrăcaţi-vă pe cât posibil cât de lejer puteţi pentru a evita discomfortul în timpul orelor de condus. Disconfortul vă poate distrage atenția de la drum și poate avea efecte nedorite.
  4. Recunoaşte când ești obosit, deoarece a conduce obosit poate duce adesea la evenimente neplăcute în trafic, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru alți participanți la trafic.

În timpul deplasării se foloseşte permanent conducerea preventivă.

Conduita preventivă reprezintă comportamentul rutier care asigură cea mai eficace prevenire a accidentelor prin anticiparea şi evitarea situaţiilor care pot fi periculoase determinate de ceilalţi participanţi la trafic.

20 Sfaturi pentru Siguranța Rutieră

Leave a Comment

Scroll to Top